• CDA’er Pieter Omtzigt heeft zijn partijlidmaatschap van het CDA opgezegd.
  • Omtzigt verklaart door te gaan als onafhankelijk Tweede Kamerlid.
  • Partijleider Wopke Hoekstra is naar eigen zeggen ontzettend teleurgesteld dat Omtzigt vertrekt.

CDA’er Pieter Omtzigt heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd, schrijft hij in een verklaring op Twitter. Aanleiding daarvoor is het naar buiten komen van een interne notitie, waarin hij fel uithaalt naar de partij. Het leidde tot grote onrust binnen het CDA.

“Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren”, schrijft hij.

Omtzigt, die momenteel ziek thuis zit vanwege een burn-out, wil na zijn herstel terugkeren als onafhankelijk Kamerlid. Hij heeft nog geen besluit genomen hoe hij verder zijn “politieke toekomst” gaat vormgeven.

De memo was bedoeld voor de commissie-Spies, die onderzoek doet naar de mislukte verkiezingscampagne van de christendemocraten, maar lekte afgelopen donderdag uit. Omtzigt schrijft niet te weten hoe het stuk is uitgelekt. Hij vindt dat de notitie intern had moeten blijven, "om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen."

In de notitie beschrijft Omtzigt hoe hij werd tegengewerkt in de partij en zich er soms zelfs "onveilig" voelde. Zo toont hij scheldkanonnades uit verschillende appgroepen, waarin Omtzigt onder meer voor "teringhond, psychopaat, zieke man, eikel, gestoord, labiel" wordt uitgemaakt.

Ook schrijft Omtzigt dat hij de partijleider zou worden als Hugo de Jonge zich uit die rol zou terugtrekken, maar dat hij op "onheuse wijze" werd gepasseerd. Wopke Hoekstra volgde De Jonge op als partijleider. Vorige zomer verloor Omtzigt nipt de lijsttrekkersverkiezingen van De Jonge.

Omtzigt meent dat donateurs hier ook invloed op hebben uitgeoefend. Het zou volgens hem gaan om drie geldschieters die samen een miljoen euro aan de partij doneerden. De donaties zouden niet geregistreerd zijn bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, iets wat wel moet bij dergelijke bedragen. Volgens partijvoorzitter Marnix van Rij is er geen invloed gekocht en herkent hij de aantijgingen van Omtzigt niet.

Omtzigt kreeg tijdens de parlementsverkiezingen in maart de steun van 342.472 kiezers, goed voor bijna vijf zetels.

Hoekstra teleurgesteld door vertrek Omtzigt bij CDA

CDA-leider Wopke Hoekstra en partijvoorzitter Marnix van Rij zijn "ontzettend teleurgesteld en geschrokken" dat Pieter Omtzigt het CDA verlaat. Ze schrijven in een verklaring op Twitter dat ze hadden gehoopt op een andere uitkomst.

"We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen", schrijven ze.

Ze noemen het "zeer beschadigend" dat de interne notitie van Omtzigt, waarin hij hard uithaalt naar de partij, op straat is komen te liggen. "Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen." Ze respecteren Omtzigts besluit en wensen hem een spoedig herstel van zijn burn-out.

Omtzigt zit sinds 2003 met een kleine onderbreking voor het CDA in de Tweede Kamer. Omdat hij de intentie heeft verder te gaan als onafhankelijk Kamerlid, zal het CDA bij zijn terugkeer in de Kamer teruggaan van vijftien naar veertien zetels. Ook zit er vanaf dan een recordaantal van negentien partijen in de Tweede Kamer.

Het kritische Kamerlid is vaker in botsing gekomen met zijn partij. Omtzigt was samen met Renske Leijten (SP) een drijvende kracht achter het blootleggen van het kindertoeslagschandaal. Dat werd hem in kabinetskringen niet altijd in dank afgenomen.

En in 2012 wilde de CDA-top van Omtzigt af en zette hem niet op de kandidatenlijst. Na acties uit de partij werd hij op een onverkiesbare 39e plaats gezet. Uiteindelijk slaagde Omtzigt erin met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen.

Andere CDA-Kamerleden blijven de partij trouw

Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij, maar er zijn vooralsnog geen CDA'ers die ook de partij verlaten en zich bij Omtzigt voegen.

Kamerlid Derk Boswijk vindt het "waardeloos dat het zo gelopen is". Hij heeft bij eerdere verkiezingen op Omtzigt gestemd en had graag met hem samengewerkt in de fractie. Boswijk blijft CDA-Kamerlid, maar deelt wel enkele punten van kritiek die Omtzigt heeft op de partij. Zo vindt ook Boswijk dat de partij idealen heeft verloren en "terug moet naar de wortels van de christendemocratie. Het roer moet om."

Mustafa Amhaouch vindt het "een drama" en "zeer triest dat dit zo afloopt. Voor het CDA en Pieter zelf". Ook hij is niet van plan de partij te verlaten. "Ik ben 25 jaar lid van het CDA en blijf dat."

Agnes Mulder is "er kapot van" en schrijft op Twitter Omtzigt te gaan missen in de fractie. Hilde Palland-Mulder is verdrietig en dankt haar "partij- en provinciegenoot". Palland-Mulder komt uit het Overijsselse Kampen en Omtzigt uit Enschede.

Vicefractievoorzitter Anne Kuik en CDA-fractievoorzitter in de senaat, Ben Knapen, scharen zich achter de verklaring van partijleider.

LEES OOK: Waarom CDA’er Pieter Omtzigt wordt gezien als een ‘lastpak’